zondag 9 februari 2014

7:Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste warmwatermeer van Midden-Europa. De zuidoever is vanwege het ondiepe water langs het strand vooral populair bij gezinnen met kleine kinderen. Langs de noordelijke oever met zijn diepere water ligt een opvallende gordel van vulkanische bergen. Het is zeer de moeite waard om de Badacsony-berg of de Szent György-berg te beklimmen en er een blik te werpen op de speciale geologische formaties die basaltorgels worden genoemd. Tussendoor kun je er genieten van de overheerlijke wijnen. Op nauwelijks een paar kilometer afstand van de toeristische trekpleister van Hongarije is zonder twijfel het Balatonmeer.

Met zijn lengte van 77 km. en een oppervlakte van ruim 600 km2 is dit het grootste zoetwatermeer van west, en midden -Europa. Op het breedste punt is het meer 14 km. breed. Het smalste stuk is bij het schiereiland Tihany (1.5 km), maar hier is het meer dan ook het diepst met 13 tot 14 meter. De temperatuur van het water bereikt in de zomer een aangename temperatuur van 20 tot 26 graden. drukte van het strand brengen de bijzondere steenformaties, de magnifieke vogelwereld en de prachtige flora van het Nationale Park Noord-Balaton brengen de bezoekers in extase. Op het schiereiland van Tihany staat een ruim negenhonderd jaar oude kerk met een klooster.

De oudste stad van het Balatonmeer is Keszthely, dat met zijn prachtige barokke kasteel, zijn middeleeuwse gotische kerk en zijn musea ook in andere jaargetijden dan de zomer een uitstekend reisdoel kan zijn. Het nabijgelegen warmwatermeer van Héviz is in feite een kratermeer. Het geneeskrachtige water met een temperatuur van 38°C en de geneeskrachtige modder zijn bijzonder geschikt voor de behandeling van aan doeningen aan het bewegingsapparaat.