zondag 9 februari 2014

11:Heerlijk gekruide gerechten, voortreffelijke wijnen

Recepten uit Hongarije
Wist u dat de echte "goelasj" eigenlijk een soepgerecht is? En dat die het beste smaakt, als hij in de open lucht in een ketel boven een houtvuur is bereid? De dieprode kleur en de smaak van paprikapoeder vormen ook van vele andere Hongaarse gerechten een wezenlijk bestanddeel, De Hongaarse keuken dankt zijn populariteit aan de rijkdom van smaken.

Tijdens uw reis door Hongarije is het de moeite waard om ook de lokale gerechten uit te proberen, want de Laagvlakte, de noordelijke berggebieden en Transdanubië hebben ieder hun regionale specialiteiten. Wijnen uit maar liefst 22 wijngebieden maken deze gerechten compleet. Onder deze wijnen bevindt zich een aantal zogenoemde Hungarica, d.w.z. wijnen die alleen in Hongarije worden gemaakt.

Hoe belangrijk de rol is die goed eten en lekkere wijn speelt in het leven van de Hongaar blijkt wel uit het feit dat tal van evenementen hiermee in verband staan. Zo zijn er kookwedstrijden voor Hongaarse vissoep en wedstrijden voor het vullen van Hongaarse worst. Ook zijn er uien- en paprika­festivals, appeldagen, meloen- en kersenfestivals en natuurlijk wijnoogstfeesten en wijn- en champagnefestivals.